ПОРУГАХА И ОСКВЕРНИХА ГРОБА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ 

Автор: 5 GmediA 11:47, 16 април 2024
Източник: Нова телевизия, Георги Димитров

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Мястото се намира под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".

Кръстът е бил изваден от гроба и част от него, както и част от мрамора, обграждащ мястото за вечен покой, са били счупени. Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите.

В събота е бил счупен и фенерът на гроба. В понеделник е била счупена част от плочата и кръста, но те са били възстановени. Епископ Поликарп заяви, че храмът е бил подлаган на многократни посегателства - крадена е и кутията за дарения. Многократно са подавани жалби в полицията. Тъй като ставало въпрос за пияни, дрогирани - ефект нямало.

Преди години е имало жива охрана в храма, но е махната заради липса на средства. Обмисля се мярката да се върне. От Софийска Митрополия обмислят и да сложат ограда около гроба на патриарха. Днес е постъпил стигнал в полицията. Предприети са действия по установяване на извършителите, заявиха от СДВР за NOVA.

На 21 април в храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на патриарх Неофит.

Тагнато в: патриарх Неофит

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%