ИЗРАЕЛ НАНЕСЕ УДАРИ ПО ОБЕКТИ В ИРАН 

Автор: 5 GmediA 08:57, 19 април 2024

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран и на ирански официални лица за експлозии в централния град Исфахан. По информация на ирански източници нападението е извършено с дронове. Пред Франс прес от израелската армия казват, че към момента няма да коментират.

Иранската държавна телевизия съобщава, че около 12 и половина през нощта три дрона са били засечени в небето над централния град Исфахан. Системите за противовъздушна отбрана са били активирани и дроновете са свалени в небето.

Иранската агенция Фарс съобщи за експлозии на летище в град Исфахан. Ирански официални лица твърдят, че взривът на терминала е резултат от активирането на противовъздушните системи. Няма нанесени щети, твърди Техеран.

Ирански журналисти съобщават, че ситуацията в град Исфахан е спокойна.

Иранските власти спряха полетите към Техеран, Исфахан и Шираз.

На сайтове за проследяване на самолети се вижда как те заобикалят град Исфахан. В града, който се намира на около 350 километра южно от столицата Техеран, са базирани ядрени обекти и база на военновъздушните сили. Ядрените обекти не са засегнати, съобщава държавната телевизия. Сирените бяха задействани в Северен Израел, но от израелската армия съобщават, че е било фалшива тревога.

Американски медии съобщават, че Съединените щати са били предупредени предварително от Тел Авив за предстоящ удар.

В събота Иран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел. От Техеран обявиха, че нападението е в отговор на удар срещу иранското консулство в Дамаск. 99% от дроновете и ракетите бяха свалени от израелската противовъздушна отбрана.

Тел Авив обеща да отвърне на иранската атака. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Близкият изток е в момента на "максимална опасност", а Иран заяви пред Съвета за сигурност, че Израел трябва да бъде принуден да спре военните действия срещу иранските интереси в региона.

Източник: БНТ

Тагнато в: Израел , Иран

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%