НОВА "ФИНАНСОВА ИНЖЕКЦИЯ" ОТ УЕФА ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ШАМПИОНСКА ЛИГА И НЕ САМО…

Автор: 5 GmediA 17:21, 13 юли 2019

Клубовете, които участват в груповата фаза на Шампионската лига, могат да очакват най-малко по 15.25 милиона евро от следващия сезон. Информацията беше потвърдена от УЕФА.

В допълнение към основните пари, премията за всяка спечелена точка е 900 000 евро. Достигането до груповата фаза в Лигата ще осигурява по 9,5 милиона евро на всеки отбор. Победителят в най-престижния клубен турнир в света ще получи общо около 70 милиона евро.

Отборите в груповата фаза на Лига Европа ще получават по 2.92 милиона евро. Победителят във втория по сила турнир на Стария континент ще прибере точно 20.5 милиона евро. И двата турнира осигуряват допълнителни плащания за клубовете въз основа на техния дял от пазара на телевизионни права във вътрешния шампионат на тяхната страна.

Груповата фаза на следващото издание започва на 17-ти септември и приключва на 30 май 2020 година с финал в Истанбул.

ЦСКА и Левски, които са близо до втори кръг в квалификациите в Лига Европа след добри резултати преди реваншите, ще спечелят сигурни 500 000 евро при класиране. 240 000 е сумата за участие в първи кръг, 260 000 - за втори. Дори с отпадане там, това си е никак нелош стимул.

При достигане на третия кръг, сумата ще нарасне до общо 780 000 евро. Ако успеят да се доберат и до четвъртия, плейофен рунд, отборите ни (включваме и Локо-Пловдив, който започва от кръг II), чакат близо 1 милион евро.

Влизането в групите на Лига Европа носи чисти 2,92 милиона евро, а всяка точка в тях - 570 000 евро за победа и 190 000 евро за точка.

Хипотетично, ЦСКА, Левски или Локо (Пд) могат да гледат към сума от порядъка на 4-4,5 милиона евро при влизане в груповата фаза на Лига Европа и евентуално спечелване на 3-4 точки там. Победителите в групите печелят бонус от 1 милион евро извън тези сметки.

Като добавим и парите, които влизат от билети и телевизионни права, които клубовете продават нецентрализирано преди груповата фаза, българските отбори могат да осигурят сума от порядъка на 10 милиона лева с добро участие и достигане до групите.

При Лудогорец стимулът е в пъти по-сериозен. Ако успее да стигне до групите на Шампионската лига, това ще му гарантира 16 милиона евро (15,25 идват от влизането в тази фаза, а останалите - от предварителните кръгове). Сума, която покрива един много приличен бюджет на клуб на средно европейско ниво, за целия сезон. И тя е базова - всяка точка в групата, както и парите от билети и т.н., са над тези 16 милиона.

Общият прогнозен оборот на двата турнира за предстоящия сезон е 3,25 милиарда евро. Наградните фондове на двата са - съответно, 2,04 милиарда за Шампионската лига и 510 милиона за Лига Европа.

Има и "плащания по солидарност", като клубовете, неучастващи в турнирите, също печелят пари от тях. Например - достигането на Лудогорец, ЦСКА, Левски и Локо (Пд) до следващи етапи или дори групите, може да донесе бонуси до 150 000 евро на останалите отбори от Първа лига у нас, макар те да не играят в турнирите.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%