61 МЛРД. ДОЛАРА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА ОДОБРИ КОНГРЕСЪТ НА САЩ

Автор: 5 GmediA 09:05, 21 април 2024
Източник: БТА архив

След седмици на отлагане Камарата на представителите на САЩ гласува с голямо мнозинство в подкрепа на законопроект, с който се отпускат около 61 млрд. долара за цели, пряко или косвено свързани с подкрепата за Украйна.

След приключването на законодателния процес Вашингтон ще може да възобнови военните доставки за Киев, които са прекъснати от няколко месеца, припомни АП. В подкрепа на законопроекта гласуваха както демократите, така и републиканците, като 312 от тях се обявиха "за", а 112 - "против".

Бюджетното искане все още трябва да бъде повторно одобрено от Сената, където голямо мнозинство от законодателите подкрепят помощта за Украйна. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър предварително предупреди колегите си, че може да им се наложи да работят през почивните дни, ако Камарата на представителите приеме пакета за помощ.

Долната камара на американския парламент гласува поотделно пакетите от военна помощ за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион, където влиза Тайван. Помощта за Тайван вече бе одобрена по-рано днес.

Трите пакета влизат в един законопроект за отпускането на помощ на обща стойност от 95 милиарда долара. Помощта е по предложение на правителството на американския президент Джо Байдън.

Сега законопроектът отива в Сената на САЩ - горната камара на Конгреса.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%