МИНИСТЪР АТАНАС ЗАПРЯНОВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ОКАЗВА ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА, ДОКОГАТО Е НЕОБХОДИМО 

Автор: 5 GmediA 16:23, 22 април 2024
Източник: Нова телевизия

Министърът на отбраната Атанас Запрянов взе участие в заседание на Съвет „Външни работи“ в понеделник в Люксембург. На срещата присъстваха министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз. Те обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна.

Министър Запрянов потвърди решимостта на страната ни да продължи да оказва военна помощ на Украйна, докогато е необходимо. „България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителите й способности“ – посочи министърът, цитиран от Нова телевизия.

Той информира за доставената военна помощ през изминалата година, която продължава и през настоящата. На базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще се достави на Украйна.

В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е готова да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари. Вече се осигурява обучение по английски език на украински военнослужещи.

В същото време, министърът на отбраната подчерта, че за дългосрочната подкрепа на Украйна съществена роля ще има съвместното придобиване чрез обществени поръчки, свързано с производствения капацитет на отбранителната индустрия. Във връзка с новата Европейска програма за отбранителна индустрия, предвиждаща наред с другите мерки и финансови стимули от европейския бюджет, той призова за прилагане на приобщаващ подход с включване на отбранителните индустрии на всички държави-членки.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%