СКАНДАЛ: ЦИК ПРЕЦАКВА МАЛКИТЕ ПАРТИИ С “МЕДИЙНИТЕ ПАКЕТИ” ЗА ИЗБОРИТЕ - ПОСТАВЯ ГИ В ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ СПРЯМО ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИ С ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ

Автор: Соня Колтуклиева 15:19, 13 май 2024

Весела Драганова, председател на Партията на българските жени и коалиционен партньор в Граждански блок, коментира ексклузивно за 5GMedia:

Днес, във Върховния административен съд, бяха гледани жалбите на непарламентарно представени партии, подали жалби чрез ЦИК, срещу решение на комисията, за т.н. “медийните пакети”, които бяха намалени от 80 000 на 40 000 лева. В закона е записано, че за всеки избор трябва да бъдат предоставени отделни “медийни пакети”, но в Решение № 3235 от 7 май 2024 година ЦИК постановява да се предоставят на извънпарламентарните тези партии и коалиции само по 40 000 лева и за двата вида избори. По жалбите на около 15 политически формации, партии и коалиции - директно, предварително подготвено от съдията, се прочете решение, че ВАС няма да допусне гледането на тези жалби, тъй като това не е от негова компетентност.

Само да отбележа, че това решение на ЦИК, което цитирах, завършва със следното изречени: „Решението подлежи на обжалване пред ВАС чрез ЦИК в тридневен срок от обвяването му“. Това е заблуда от самата ЦИК, тъй като сега ВАС, това, което прочете и скоро ще излезе като официално решение, освен, че не дава по същество делото да продължи, а съобщи, че ще го прехвърли по компетентност на Софийски административен съд, тъй като не било от компетенциите на ВАС. И ще се чакат още няколко дни, в които ще се насрочи делото, после още един ден, в който ще се гледа, а колегите споделиха и аз го потвърждавам, че медийните пакети за интересните възможности, особено в националните телевизии, вече са изчерпани и дори да бъдат дадени по 40 000 лева за двата избора - общо 80 000 лева, те няма да имат възможност да запазят място за тези важни предавания, които се гледат най-много от българските зрители.”

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%