ДОЦ. ПЕТЯ ТРИФОНОВА: МАГНИТНИТЕ БУРИ НЕ МОГАТ ДА НАНЕСАТ СЕРИОЗНИ ВРЕДИ НА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ 

Автор: 5 GmediA 14:06, 14 май 2024

Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве. Това обясни пред БНР доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. 

"Има обаче метеочувствителни хора, които усещат тези промени. Те трябва да се консултират с лекар или да останат в режим без много натоварване". 

В анкета, направена от кореспондента на БНР във Враца, граждани посочиха, че биха искали да имат повече информация за магнитните бури.

"Когато има магнитна буря, хубаво е да се знае какво се случва на нашите географски ширини".

Доц. Трифонова посочи, че такава информация се предава в реално време от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. 

"Тя и е безплатна на страницата на нашия Институт". 

Експертът обясни, че е важно да се дава актуална информация, "защото не всички хора имат достъп до сайтове". 

"Бих се радвала, ако това стане рутинна практика, както е прогнозата за времето". 

В момента магнитното поле на земята е много спокойно, разясни тя. 

"Но имаше няколко порции слънчева плазма, която беше изстреляна по посока на Земята и се очаква да има отново смущения. Те обаче ще продължат по-кратко и няма да бъдат толкова интензивни като бурята, която регистрирахме в събота срещу неделя". 

Активността на Слънцето се изменя в интервали от 11 години, разказа тя в предаването "Хоризонт до обед". 

"По средата на периода е най-силна и след това намалява. В момента вървим към максимума на настоящия слънчев цикъл. Това означава, че ще има повече активни региони на Слънцето, но не може да се каже дали те ще произведат магнитни бури. Май месец се очертава като доста активен. България е привилегирована от гледна точка на тези събития, защото се намира на средни географски ширини. В полярните области изменението на магнитното поле и по-силно. Ние сме по-скоро защитени. В събота достигнахме екстремно силна магнитна буря. Подобни рядко се регистрират. Затова беше възможно да се видят полярни сияния на територията на нашата страна". 

При подобни явления сателитите са много уязвими, посочи още доц. Трифонова. 

Тагнато в: магнитни бури

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%