СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР: УДОСТОВЕРЯВАНЕТО НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ВЪРВИ ПО ПЛАН 

Автор: 5 GmediA 12:48, 15 май 2024

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година. 

Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за 9 юни върви по план, отчете премиерът пред министрите.

Служебният премиер е категоричен, че увеличението на пенсиите от 1 юли с 11 на сто е по правилата и в съответствие със закона.

"И то в съответствие с всички правила - как се определя размер на пенсии и кой е органът оправомощен, за да извърши това. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат, или някакъв друг вид, агитационен материал на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона", увели Главчев, цитиран от БНР.

Той има уверението на Министерството на електронното управление, че удостоверяването на машините за гласуване върви по план.

"Екипите работят и се очаква в празничните дни от 24 до 26 май да бъде приключен", посочи министър-председателят.

Третата тема, която коментира служебният премиер, е политическата ситуация в Скопие след изборите. Той повтори, че България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но страната трябва да извървя пътя за това, ако има желание. Главчев напомни, че това минава през спазване на всички международни договори, включително този за добросъседство, подписан с България, и от 2022 година във формат за целия Европейски съюз.

"И тогава мисля, че не биха били имали никакъв проблем. Няма в никакъв случай ние да сме пречка за Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз при условие, че спазват всички договорки от 22 година досега", заключи служебният премиер.

Тагнато в: Димитър Главчев

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%