ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР ПОТВЪРДИ: ИМА НЕСАНКЦИОНИРАН ДОСТЪП ДО СЪРВЪР НА НАП

Автор: 5 GmediA 10:08, 16 юли 2019

„Тази сутрин се чух с Явор Колев, наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” вътрешният министър Младен Маринов по повод информацията от вчера, че хакери са проникнали в базата данни на Агенцията по приходите. "Най-вероятно атаката е отвън, всяка система има своите уязвимости, това е първата атака, при която има такъв успех хакерите да откраднат толкова много данни на хора", допълни Маринов.

„Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски”, каза министърът и допълни, че мейла се иска оставката на финансовия министър.

„По същество информацията в момента няма как да я коментирам, но е направен анализ, че информацията, която изтича, се намира на сървъри на НАП, което значи – още един път, - че е имало достъп. Част от информацията вече е сверена с тази на НАП и е установено, че е същата. В момента се прави анализ на логовете, за да уточниме периода, в който е направено това влизане в сървъра. Естествено, към момента работим по преглед на системата и откриване на уязвимости, които биха довели до друга атака. Така че сега е важно такива бъдещи атаки да се изключат, ако има такива възможности. Но както всяка система – особено когато е външна и е по интернет, има определени възможности за достъп, и има своите уязвимости”, допълни Маринов.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: „Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни”.

Според министъра на вътрешните работи трябва да приключи пълната проверка по случая, за да се установи кой трябва да понесе вина за нерегламентирания достъп до данните на милиони български граждани. „При всички случаи тази атака засяга националната сигурност, неслучайно и колегите от ДАНС работят по проверката”, допълни Маринов и подчерта, че не е ясно кога ще приключи проверката на хакерската атака.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

От: 13 декември 2019
Пълен цирк!Уау!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 0

Анкета

КОЙ Е ОСНОВНИЯТ ЗАМЪРСИТЕЛ НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ?
Превозните средства
0 гласували / 0%
Битовото отопление
0 гласували / 0%
Прашните улици и строителни площадки
0 гласували / 0%