СИМЕОН КАРАКОЛЕВ: БЪЛГАРИЯ Е НА ВОДЕЩИТЕ ТРИ МЕСТА В ЕВРОПА ПО ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ОВЦЕВЪДСТВОТО 

Автор: 5 GmediA 14:30, 15 май 2024

България е на водещите три места в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството, но остарелият модел на работата във фермите прави сектора нерентабилен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара. 

Това каза в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде БНР.

По 180 лева на животно е средната субсидия, която получават годишно българските овцевъди, а преките им конкуренти от Румъния и Република Северна Македония получават съответно по 30 и 35 евро и въпреки това отглеждането на овце у нас е финансово нерентабилно. 

"Има един остарял модел още от ТКЗС-ата, който ние не можем да изкореним в България. Имаме 200 овце, наемаме някой да ни ги пасе, наемаме някой да ги дои и в един момент казва – няма печалба", обясни Караколев.

Именно допълнителните разходи за труд правят българското овцевъдство непривлекателно, коментира той.

Сдружаването на земеделските производители е основният начин за по-конкурентоспособно селско стопанство у нас, коментира Караколев, давайки пример, че от 60 000 регистрирани земеделски производители у нас, сдружени са 500.

За Великден и Гергьовден българските овцевъди са продали около 500 000 агнета.

 "Може би, 60-70% са реализирани директно от фермите", обясни Симеон Караколев.

От 24 до 26 май край Петропавловския манастир до Лясковец ще се проведе 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%