ЗЕЛЕНСКИ ПОИСКА 120-130 САМОЛЕТА F-16

Автор: 5 GmediA 17:21, 18 май 2024
Източник: БГНЕС архив

Украйна разполага само с 1/4 от системите за противовъздушна отбрана, които са необходими и се нуждае от 120 до 130 изтребителя F-16, за да може да сложи край на доминацията на Русия във въздуха. Това разкри украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Франс прес.

„Днес ние разполагаме с 25% от онова, от което се нуждаем, за да защитим Украйна, говоря за системи за противовъздушна отбрана, по-специално за мощните американски системи „Пейтриът“, каза украинският лидер.  

Той добави, че страната му нужда от 120-130 бойни самолета F-16 или други модерни машини, за да няма Русия превъзходство във въздуха.

Русия обстрелва по въздух от две години Украйна, поразявайки градове и инфраструктура и поставяйки украинските сили в трудно положение на фронта, отбелязва БТА. Поради недостатъчен брой системи за ПВО енергийната инфраструктура на Украйна беше значително повредена тази година от стотици ракети, дронове и бомби, изстреляни от руските сили.

Украйна освен това беше отслабена от почти пълното спиране в продължение на няколко месеца на американската военна помощ и забавянето на европейската помощ. Но сега САЩ гласуваха 60 милиарда долара помощ за Украйна и Зеленски иска да види нейните доставки.

„Можем ли да имаме три милиарда, за да закупим две „Пейтриът“ за Харковска област. По този начин бомбите няма да падат върху нашите войници“, попита той.

Що се касае до F-16, някои от които трябва да пристигнат това лято в Украйна след подготвянето на украинските пилоти да боравят с тях Зеленски иска много повече, още повече, че страната му си е поставила за цел да си върне контрола върху украинското небе тази година.

„Поисканите 120-130 машини са за защита на небето срещу 300 машини - броя на самолетите, които Русия използва в Украйна“, каза Зеленски.

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%