ХЕЛИКОПТЕРЪТ НА ИРАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е ПРЕТЪРПЯЛ ИНЦИДЕНТ

Автор: 5 GmediA 17:44, 19 май 2024
Източник: БГНЕС архив

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо кацане", съобщава "Асошиейтед прес".  Раиси е пътувал в иранската провинция Източен Азербайджан. Държавната телевизия уточни, че инцидентът е станал близо до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 километра северозападно от иранската столица Техеран.

С Раиси са пътували външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахян, губернаторът на провинция Източен Азербайджан в Иран и други официални лица. Служител на местната власт използва думата "катастрофа", за да опише инцидента, но призна пред ирански вестник, че все още не е стигнал до мястото.

Нито държавната информационна агенция ИРНА, нито държавната телевизия предоставиха информация за състоянието на Раиси.

Спасителите са се опитвали да стигнат до мястото, но са били възпрепятствани от лошите метеорологични условия. Съобщава се за силен дъжд и мъгла с лек вятър.

Раиси беше в Азербайджан рано тази сутрин, където присъства на откриването на язовир с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Това е третият язовир, който двете страни изграждат на река Арас.

Посещението се случи въпреки охладнелите отношения между Техеран и Баку, включително заради атаката срещу посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 г. и дипломатическите отношения на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация счита за свой основен враг в региона.

Иран управлява различни хеликоптери в страната, но международните санкции затрудняват получаването на части за тях. Иранският военен въздушен флот до голяма степен е отпреди Ислямската революция от 1979 г.

63-годишният Раиси преди ръководеше съдебната система на страната. Той се смята за протеже на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори предполагат, че може да замени 85-годишния лидер след смъртта му или оттеглянето му от поста.

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г., на които бе отчетена най-ниската избирателна активност в историята на ислямската република. Той е санкциониран от САЩ отчасти заради участието му в масовата екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 г. в края на кървавата война между Иран и Ирак.

Тагнато в: Иран

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%