ЖЕНСТВЕНАТА СТРАНА НА ШВЕЙЦАРСКОТО ВИНО

Автор: 5 GmediA 11:06, 17 юли 2019

Броят на жените винопроизводители в Швейцария непрекъснато се увеличава. Техните вина са толкова известни, колкото и тези на техните колеги от мъжки пол и много от тях са спечелили награди.

House of Switzerland представя четири швейцарски жени, които са направили кариера в производството на вино, всяка в различен кантон.

Франсоаз Бергуер е първата жена, приета в Лозанския колеж по лозарство през 1954 г. „Първоначално те не искаха да ме приемат“, спомня си вече пенсионираната Бергуер, която все още управлява имота си „Les Gondettes“ в Сатиния (Женева). “Баща ми беше много настоятелен и в крайна сметка ме приеха. Дори преди тридесет години лозарството все още беше много мъжки свят. Но нещата се промениха и все повече жени сега ръководят собствените си лозя. Вече няма нищо необичайно и дискриминацията е почти изчезнала“, посочва тя.

Всъщност вината, произведени от швейцарските жени, са високо ценени, което се вижда и от многобройните награди. Като примери House of Switzerland посочва Мари-Тереза ​​Чаппаз, носител на наградата Lalique за 2015 г., или Наоми Граф, която получи наградата за най-добрия швейцарски Pinot Noir през 2010 г., или Шантал Ритер Кочанд, чийто Совиньон Блан бе награден със Sélection Or през 2016 г.

Виното не е било първият избор за кариера на Мари-Тереза ​​Чапаз: първоначално тя е искала да бъде акушерка. Мисленето й обаче скоро се променя, след като получила лозя от баща си. Този винопроизводител от Fully (Valais) се превърна в икона на швейцарското вино, като ценителите се борят за нейното производство.  “Мисля, че жените са донесли повече страст към виното. Ние възприемаме различен подход от мъжете”, казва днес Мари-Тереза ​​Чаппаз.

 

Наоми Граф винаги знаеше, че иска да поеме семейното имение в Begnins (Vaud). „Беше очевиден избор: лозарството е най-добрата работа в света.“ След като завършва Университета в Лозана със специалност история, специализираща в древно лозарство, тя продължава обучението си в Училището по лозарство и енология в Changins. На 30-годишна възраст тя е поела семейния бизнес.

 

Шантал Ритер Кочанд е на 25 години през 1987 г., когато поема малката лозарска къща на семейството си в Le Landeron, на брега на езерото Biel / Bienne (Neuchâtel). Тя напуска училище с бизнес диплома и прекарва един сезон в алпийска ферма, преди да продължи да учи за виното и енологията. „Като дете прекарвах всичките си почивки в имота на баба и дядо и обичах атмосферата. Когато реших да поема бизнеса, хората се опитаха да ме обезсърчат, казвайки, че ще бъде твърде трудно, особено за една жена ”, спомня си тя. Днес нейните вина са редовно сред носителите на медали. 
Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%