ПРОФ. ЙОНКО МЕРМЕРСКИ ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ТЕЗИ БЕЗУМНИ И НЕОСНОВАТЕЛНИ ДЕЛА СРЕЩУ ДОНАЛД ТРЪМП МУ ПЕЧЕЛЯТ НОВИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ 

Автор: 5 GmediA 13:01, 31 май 2024
Източник: Труд

Ексклузивно интервю на проф. Йонко Мермерски за Соня Колтуклиева:

СК: Проф. Мермерски, тази сутрин международна новина номер едно е: „Доналд Тръмп – първият осъден американски президент“. Какво всъщност се случи в Америка, докато в Европа беше нощ и какви ще бъдат последствията от това решение на съда за президентската напревара?
ЙМ: Американските анализаторите са на мнение, че това дело няма да промени хода на президентските избори в САЩ: тези, които симпатизират на Доналд Тръмп и тези, които не го харесват, тяхното съотношение няма да се промени никак.
Съдебният процес срещу Доналд Тръмп е грозен пример за това как се използва правосъдната система за саморазправа с политическия опонент. Бих ги нарекъл нечистоплътни факти, свързани с това конкретно дело, са следните: съдията е дарител на Демократическата партия с над 100 000 долара. Дъщерята на съдията е функционер на Демократическата партия, която участва в организирането на набиране на средства за изборите в полза на Джо Байдън срещу Доналд Тръмп. Юрисдикцията, в която се разигра този процес, е специфична: 95% от хората са симпатизанти на Демократическата партия.
В момента съществува огромна поляризация на демократи срещу републиканци. В последните години тази вълна, която заля целия свят, води до остро противопоставяне и всичко е черно или бяло.
Всички субективни фактори, свързани с делото срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк сочат в посока на това, че този процес не е неповлиян от субективния фактор.

СК: И все пак в процеса решение взимат 12 обикновени нюйоркчани – съдебни заседатели. Те от какво са повлияни?
ЙМ: Ню Йорк е с изключително либерално настроен електорат, да не кажа даже, че голяма част от тях са фанатизирани. Всъщност, при това поляризиране, очаквах резултатът да бъде много бързо решение за оправдаване или много бързо решение да бъде обвинен Доналд Тръмп.
Единият вариант беше да бъде оправдан доста бързо, защото фактите са кристално ясни в тази посока. От друга страна, обаче, при този политически хомогенен състав на журито – от либерално-демократично настроени хора, се очакваше този резултат. Затова адвокатите на Доналд Тръмп искаха в журито да има и хора с десни убеждения.
Целият процес как Доналд Тръмп нямаше право да говори, да се изказва за основния свидетел Майкъл Коен, който е бивш негов адвокат. Той е предал Доналд Тръмп, защото не е получил съответния пост в администрацията на президента, затова Коен е отмъстителен и нападателен.
Този свидетел можеше да си говори каквото иска в тик-ток шоута и ютюб шоута, да се подиграва в ефир на Доналд Тръмп, а самият Доналд Тръмп нямаше право да говори извън съдебната зала и да каже как Коен е обвинен в лъжа и осъден човек.
Няма никаква логика в това, в нито едно от отсъжданията на съдията.
В по-важния, в световен мащаб контекст – не се очаква, според нито един от експертите, Доналд Тръмп да бъде в затвор, да излежи присъда, шансовете са много ниски. Освен това има още две нива на обжалване.
Това отношение все повече започва да настройва хората срещу враговете на Тръмп. Има хора, които симпатизират на политиките на Доналд Тръмп, но не харесват него самия. Обаче, тези безумни и неоснователни дела печелят негови привърженици, защото хора, които не го харесват, започват да му симпатизират, заради това, че отношението към него не е честно. Според мен му правят политическа услуга тези груби нарушения на правилата, дори на етичните правила в правосъдието.

 

Тагнато в: Доналд Тръмп

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%