ПРОУЧВАНЕ НА МЕДИАНА: ГЕРБ ПЪРВИ С 28,6%, ПП-ДБ ИЗПАДАТ ДО ЧЕТВЪРТОТО МЯСТО

Автор: 5 GmediA 11:09, 2 юни 2024
Източник: БГНЕС архив

ГЕРБ-СДС води с 14% преднина пред втория "Възраждане", сочи представително прочуване на социологическа агенция "Медиана". 

Моментната картина, седмица преди изборите, показва, че, ако вотът е днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували близо 29 на сто от българите, за "Възраждане" – близо 15%, а в битката за второто място са ДПС с 13,5 на сто и ПП-ДБ – с близо 13%.

Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 % като и ДПС, и „Възраждане” имат, скрити от социологически изследвания, „козове”.

За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. „Възраждане” има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол). ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава (видно и от рейтинга на основните лидери на коалицията). Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат, уточняват от агенцията. 

Другите сигурни участници в 50-ото Народно събрание, според проучването са БСП – с близо 9 % и "Има такъв народ" - с над 6 на сто.  С шансове за преодоляване на 4-процентната бариера са още "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България".

Седмица преди изборите над 400 хил. души не са решили дали и за кого да гласуват. Това сочат данни от проучване на "Медиана", публикувано в събота. Това колебание, наред с очакванията за ниска избирателна активност от 2.4-2.7 млн. души, може драстично да промени резултатите, ако хората се "люшнат в една или друга посока", пише в проучването. Според авторите му обаче засега "не се наблюдава подобна вълна (насочване) към никоя от основните политически формации".

Тагнато в: Медиана

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%