ЖЕРТВИТЕ НА ТЕЧА НА ДАННИ ОТ НАП МОГАТ ДА ЗАВЕДАТ СЪДЕБНИ ИСКОВЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА

Автор: 5 GmediA 19:03, 17 юли 2019
Източник: БГНЕС

Експертът по киберсигурност Явор Танев предупреди пред "Хоризонт" в предаването "12+4", че масовият български гражданин ще бъде първият уязвим от "пробива" в системата на НАП, при който изтекоха 21 гигабайта лични данни за милиони български граждани. Потърпевшите от изтичането, станало известно като НАП-лийкс могат да заведат иск срещу държавата. За да бъде искът състоятелен, трябва да бъде доказано изтичането на информация.

Експертът Танев заяви още, че държавата не прилага добре правилата и стандартите, които гарантират дигиталната ни сигурност и безопасност.

До този момент няма информация за заведени искове срещу държавата. От НАП обявиха, че за случилото се е уведомена Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).  Приходната агенция има задължение и да съобщи на партньорските данъчни служби, с които работи. Предвижда се в определени случаи за атаката да бъдат уведомени и засегнатите "не по-късно от 7 дни", след като е засечено нарушението. Говорителят на НАП призна, че на 29 юни е засечен опит за хакване на системата им, но не съобщи да са уведомили още тогава КЗЛД и засегнатите лица.

Последни новини

Общо гласували: 39

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
20 гласували / 51.28%
Да
19 гласували / 48.72%
Не ме интересува
0 гласували / 0%