КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: ДВА СА ВАРИАНТИТЕ СЕГА - ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ЩЕ ПОГРЕБЕ ЖИВИ ТЕЗИ, КОИТО ВЛЯЗАТ В НЕГО ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ ЕСЕНТА

Автор: 5 GmediA 16:09, 10 юни 2024
Източник: Нюз.бг

"Имаме изключително ниска избирателна активност - 32%, това е абсолютно безпрецедентно. Българската политическа система катастрофира".

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите, предаде БНР.

"Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация", коментира Костадинов и посочи, че всички губят гласове. 

Според него има два възможни сценария – създаване на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори през октомври - ноември:

"Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив. В трипартиен или четирипартиен формат кабинетът ще представлява не повече от 15% от българските граждани с избирателни права", коментира лидерът на "Възраждане":

"С оглед на ситуацията в момента в парламента - националният парламент, имаме два възможни сценария оттук насетне. Единият сценарий е съставяне на правителство, което ще отложи, може би до някаква степен, неизбежния край на тези, които влизат в него. Който влезе в такова правителство, на практика са погребва жив. И то ще бъде с още по-тежък край от сглобкаджийското правителство, което издържа 9 месеца. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори около октомври - ноември".

Минималната цел за трима депутати в Европейския парламент е постигната, но това далеч не ни задоволява, изтъкна още Костадинов. 

Резултатите им на вота за Народно събрание повтарят тези от предишния път, но не са доволни, защото си поставят по-големи цели.

За приоритетите на европейско ниво Костадинов подчерта, че основна цел е България да не бъде въвлечена във войната в Украйна. 

"Пред "Възраждане" остава основната цел да не допуснем влизането на България в разгарящия се военен конфликт в Украйна", заяви Костадин Костадинов. 

"В тази обстановка, ако България запази и продължи сегашния си външнополитически курс, нашата страна ще бъде принудена да се включи във военен конфликт в Украйна. И в парламента освен "Възраждане" никой друг няма да застане твърдо и категорично срещу това. Така че, това е основната задача, върху която ние ще се съсредоточим в следващите седмици буквално, защото натискът е много сериозен, той няма да спре, даже напротив - ще се увеличи", каза Костадинов.

Той уточни, че новата формация "Величие", която по всичко личи ще участва в 50-ото НС, не е заплаха за тях:

"Влизането в парламента ще позволи да паднат много бързо маските. Те са за категорично членство на България в НАТО и ЕС, за подкрепа към Украйна, избирателите им ще бъдат излъгани", смята Костадинов. 

Той отхвърли всякакво възможно сътрудничество с "Величие".

Костадинов обясни още, че целта на партията му е да състави отделна парламентарна група в Европейския парламент и затова вече водят преговори с 14 политически сили от 14 страни.

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%