БОЙКО БОРИСОВ: ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ИМА, АКО ПРЕМИЕРЪТ Е ОТ ГЕРБ. АЗ НЯМА ДА СЕ КАНДИДАТИРАМ, ЗА ДА МОЖЕМ ДА УСПОКОИМ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПРЕГОВОРИ 

Автор: 5 GmediA 12:50, 13 юни 2024
Източник: 5GMedia

Експертен кабинет с доминацията на ГЕРБ-СДС предлагат от формацията на останалите политически сили в 50-тото Народно събрание. От ГЕРБ-СДС държат на постовете министър-председател, министър на външните работи и министър на отбраната.

"Единственият шанс да има правителство, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, доминиран по важните министерства от ГЕРБ - премиер, външен министър, отбрана - това дават резултатите от изборите и ако може с отговорните политици да се намери диалог и да намерим експерти в първия мандат - единственият възможен, да се състави правителство. Не се ли състави правителство с партията, победила с 10%-11%, с другите мандати няма как да стане. Другият изход е септември на избори.

Преговорен екип, експертен кабинет и тези три направления - премиер, външен министър, отбрана - ГЕРБ задължително трябва да има министри, ако има кабинет. Готови сме на преговори и компромиси. Аз няма как да обясня за трети път на ГЕРБ, че категорично ще спечелят изборите и ще слагаме премиер от други партии. Това е, което ни се полага от тези избори. Иначе не едната ръка, и двете си ръце протягам да се състави експертен кабинет", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов няма да се кандидатира за премиер в рамките на 50-ото Народно събрание. Формацията кани всички партийни лидери на разговори за правителство и парламент в понеделник. Кой ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС ще стане ясно по време на разговорите с другите политически партии.

"Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам, за да можем да успокоим възможностите за преговори.

Обръщам се към всички лидери на партии - ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите - не е време, защото виждате - светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света, не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Сега времето е за мъдри мъже и жени.

В понеделник ще поканим лидерите на всички партии по темите - правителство и парламент. И ако може да се положат на една плоскост, да се работи паралелно поради изострените отношения между лидерите, мисля че би било работещо", заяви Борисов.

Разговорите ще се водят от преговорен екип на ГЕРБ-СДС в състав: Теменужка Петкова, Рая Назарян, Деница Сачева.

Бойко Борисов коментира и думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че каквото и правителство да предложи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ ще бъде опозиция.

"Така, както сме работили с ДПС по политики, така каним всички партии да работим по политики. С подобни разговори - за реванш, отиваме на избори. Това ще предложа на всички партии. В понеделник, ако отидем и кажат така, отиваме на избори", каза Борисов.

Източник: БНТ

Тагнато в: Бойко Борисов

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%