В УКРАЙНА ИЗБИРАТ НОВ ПАРЛАМЕНТ

Автор: 5 GmediA 11:41, 21 юли 2019
Източник: ТАСС

Днес в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Изборният ден започна 08.00 часа тази сутрин, 34 милиона украинци гласуват в 199 области на страната, съобщи ТАСС. Вотът за последен път е мажоритарен. Следващите избори за парламент в Украйна ще се проведат по открити партийни списъци.

В предсрочните избори за деветото събрание 3220 кандидати се борят за правото да бъдат избирани в едномандатни (мажоритарни) избирателни райони: 1 404 души представляват 58 политически партии и блокове, а още 1680 са независими. Други 2747 кандидати от 22 политически партии кандидатстват за места в многочленни окръзи.

Социологическите проучвания сочат за фаворит партията на президента Володимир Зеленски.

Политическата формация "Слуга на народа", кръстена на комедийния сериал с участието на Зеленски, може да получи над 40 процента от гласовете на избирателите. Според прогнозите, още четири партии ще преминат 5-процентната бариера, макар и с по-скромни резултати. Сондажите сочат, че сред тях с най-голяма подкрепа ще бъде "Опозиционна платформа", която се обявява за сближаване с Русия. 

Бившият грузински президент и бивш губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили реши да оттегли партията си "Движение на новите сили" от участие в изборите за Върховна рада и призова привържениците си да подкрепят партията на Зеленски. 

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%