НАРЕДБАТА ЗА НОВИТЕ КАСОВИ АПАРАТИ СЕ ОТЛАГА - САМО ЗА ЕДРИЯ БИЗНЕС И САМО ДО СЕПТЕМВРИ

Автор: 5Gmedia , 13:37, 26 февруари 2019

Сроковете за прилагане на наредбата за касовите апарати ще бъдат променени - обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса с него и с премиера Бойко Борисов. Отсрочка за въвеждането на новите касови апарати ще е от седем месеца и ще важи само за големия бизнес.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов се срещнаха с представители на бизнеса, заради проблемите с приложението на наредбата за касовите апарати в Националната агенция за приходите. След срещата, председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев коментира: "Голяма част от притесненията на камарата бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат просто така, а да направим необходимото и двете страни Наредба Н-18 да бъде една модерна, регламентираща фискалните процеси да бъдат коректно отразявани. "

Според новите изисквания оборотите на фирмите трябва да бъдат отчитани в НАП веднага. До 31 март всички фирми трябва да подменят касовите си апарати или софтуера им. Идеята е оборотите да се отчитат веднага пред данъчните, а не както досега - веднъж месечно. Над 180 хиляди търговски дружества, регистрирани по ДДС, трябва да отделят средно по 550 лв. за нови фискални устройства и актуализация на софтуера. Плюс такса от 300 лв. всяка година - за поддръжка на софтуера. Разходите се налагат заради промените в Закона за ДДС, внесени от ГЕРБ през миналата година. Бизнесът реагира остро и поиска сроковете да се удължат. Въпреки това за масовите търговци, за малкия и среден бизнес, новите касови апарати са задължителни от 1 април.

Въпреки временната отстъпка, извоювана днес и то само за едрия бизнес, Горанов е категоричен: "Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците".

 

Общо гласували: 15

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
9 гласували / 60%
Не
6 гласували / 40%