СОТИР ЦАЦАРОВ: ГЕШЕВ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДЕЙСТВИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ

Автор: 5 GmediA 10:45, 24 юли 2019
Източник: Снимка БГНЕС

"Застанах зад кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, защото си мисля, че това е верният избор, защото аз обикновено като правя нещо съм убеден в това, което правя". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти в парламента номинацията на настоящия му заместник Иван Гешев за следващ обвинител №1, цитиран от „Правен свят“.

"За мен това е правилното решение. За мен правилното решение е продължаването на действията на прокуратурата, които се виждат в последните години. Казано по друг начин – правилното решение в случая е тази кандидатура. Аз съм работил с него, работя с него всеки ден, имам необходимата преценка", допълни Цацаров.

На въпрос защо неговият подпис е последен в списъка на членовете на Прокурорската колегия, подкрепили номинацията на Гешев, Цацаров отговори, че това се дължи на факта, че се е включил едва във финалния етап на обсъждането на кандидатурата на заместника му. "Не мисля, че това дали подписът ми е първи, десети или единадесети, има някакво значение. След като съм положил подписа си, значи заставам зад тази кандидатура", поясни главният прокурор.

По повод възможността да не се стигне до издаването на указ на президента, дори и кандидатурата на Иван Гешев да събере необходимите 17 гласа, както това вече се е случвало с избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, Цацаров даде да се разбере, че е готов да гласува два пъти в подкрепа на своя заместник. "Ако тази кандидатура, набере съответния брой гласове и, ако президентът я върне, аз съм устроен така – след като веднъж съм подписал тази кандидатура, аз ще гласувам "за" нея, независимо дали тя е била върната или не. Всеки си има своите съображения",коментира още Цацаров.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 60%
Да
2 гласували / 40%
Не ме интересува
0 гласували / 0%