РЕКОРДНА ГЛОБА ОТ 5 МИЛИАРДА ДОЛАРА ПРИЕ ДА ПЛАТИ ФЕЙСБУК ЗАЩОТО НЕ ОПАЗВА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Автор: 5 GmediA 20:03, 24 юли 2019
Източник: БГНЕС

От "Фейсбук" съобщиха, че са се съгласили да платят глобата от 5 милиарда щатски долара във връзка със скандала около компанията Cambridge Analytica. Това е станало чрез извънсъдебно споразумение, което предполага, че санкцията е можела да бъде и по-голяма, ако беше наложена от съдия.

От комисията обявиха, че това е най-голямата глоба налагана на компания за подобни нарушения и е една от най-големите глоби в историята на САЩ изобщо. Комисията е събрала убедителни доказателства, че консултантската фирма Cambridge Analytica неправомерно е получила достъп до данните на 87 милиона потребители на Фейсбук. В последствие са събрани данни и за разширяване на иска и по отношение на други въпроси като разпознаването на лица.

Въз основа на това бяха нап равени твърдения, че данните може да са били използвани, за да се опита да повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през 2016 г. и референдума в Великобритания за Brexit.

Въпреки че само 270 000 души са приели условията на теста в социалната мрежа и с това са дали достъп до данните си, информаторът Кристофър Уайли твърди, че данните за около 50 милиона потребители, главно в САЩ, са събрани без изричното им съгласие чрез техните приятелски мрежи.

Компанията на Марку Зукърбъг обяви, че споразумението ще изисква и "фундаментална промяна" в начина й на бизнес, който ще включва по-стриктни процеси за установяване на рискове, свързани с неправомерно използване на лични данни. Според договореностите основателят и шеф на "Фейсбук" Марк Зукърбърг ще трябва да одобри нови политики за защита на личните данни. Ще бъдат налагани наказания и глоби при нови нарушения. Освен това комисията изисква от социалната мрежа да сигнализира при инциденти, свързани с информация на 500 или повече потребители. Компанията ще трябва да разрешава проблемите и да документира тези сигнали в рамките на 30 дни.

 

Последни новини

Общо гласували: 39

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
20 гласували / 51.28%
Да
19 гласували / 48.72%
Не ме интересува
0 гласували / 0%