„ПЕСТЕЛИВИТЕ“ ЯПОНЦИ С РЕЦИКЛИРАНИ МЕДАЛИ ЗА ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО 2020

Автор: 5 GmediA 12:39, 25 юли 2019

Приходите на Международния олимпийски комитет за 2018 година възлизат на 2,2 милиарда долара. Това стана ясно от финансовия отчет на организацията, който бе представен на сесията на МОК в Лозана. Най-големите постъпления идват от продажбата на телевизионните права на Зимната Олимпиада в Пьончан (1,43 милиарда долара). На второ място е реализацията на маркетинговите права (550 милиона долара). Разходите на МОК за 2018-а са 2,07 милиарда долара, като основното перо е подръжката на националните олимпийски комитети, международните федерации

На фона на тези цифри идва новината, че организационния комитет се опитва да ограничи разходите около провеждането на Токио 2020, които в един момент бяха достигнали до 26,5 милиарда долара. Само за последната година те бяха редуцирани до 16,8 милиарда с редица стъпки.

 

Част от тези действия е, че медалите за летните олимпийски игри в Токио през 2020 година ще бъдат направени от рециклиран метал от стари мобилни телефони и други прибори, дарени от хората. Така всеки един японец може да се чувства директно въвлечен в организирането на олимпийските игри.

Кампанията по набиране на ненужни мобилни телефони и други устройства стартира през април 2018 г. и до момента са събрани около 47,5 тона електронни отпадъци. Това включва повече от 5 милиона мобилни телефона, които бяха предадени от потребителите в магазините оборудвани със специални контейнери.  Целта на Комисията да събере 2700 кг бронз е постигната през юни миналата година. Освен това през октомври са получени 93,7% от необходимите 30,3 кг злато и 85,4% от необходимите 4,1 тона сребро.

Отличията за победителите са с диаметър 85 милиметра, като в най-тънката част те са 7,7 милиметра, в най-дебелата 12,1 милиметра. Златните медали имат над 6 грама златно покритие върху чисто сребро, сребърните са изработени изцяло от сребро, а за бронзовите е използвана сплав от 95% мед и 5% цинк.

Медалите са проектирани от Юничи Каваниши, който е спечелил конкурса за техния дизайн, състезавайки се с още 400 професионални дизайнери и студенти по дизайн.

Международният Олимпийски комитет изисква върху медалите да са изобразени емблематичният символ с пет кръга, официалното име на игрите и гръцката богиня на победата Нике пред стадиона Панатинайкос.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%