БОРИС ДЖОНСЪН ИСКА ДА НАПРАВИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАЙ-ВЕЛИКОТО МЯСТО В СВЕТА

Автор: 5 GmediA 16:22, 25 юли 2019

В първото си обръщение в Камарата на общините в качеството си на премиер на Великобритания Борис Джонсън обяви, че иска да направи Великобритания най-великата страна на планетата, пише "Гардиън".

Днес той ръководи първото заседание на новия кабинет.

"Нашата мисия е да осъществим Брекзит на 31 октомври с цел обединяване и изпълване отново с енергия на нашето велико Обединено кралство и за да превърнем страната в най-великото място в света", подчерта Джонсън.

Според новия министър-председател трябва да се предприемат незабавни действия. По думите му при провал на Брекзит ще се стигне до "катастрофална загуба на доверие" в нашата политическа система.

Той предпочита държавата да напусне ЕС със споразумение, но припомни, че сделката с Общността беше отхвърляна на три пъти от британските депутати.

Предпочитам да напуснем ЕС със споразумение, изрази той позицията си.

Борис Джонсън каза още, че предпазният механизъм за границата с Ирландия е недопустим, защото подкопава британската демокрация.

Трябва да се премахне, категоричен е той и предложи граничният въпрос да бъде разрешен на преговори за бъдещите отношения. Екипът му е готов да преговаря с ЕС и изрази надежда Брюксел да преосмисли позициите си.

Джонсън повтори, че ако Великобритания напусне без сделка, страната ще си спести 39 милиарда британски лири. Но Брюксел предупреди, че ако трябва, ще съди страната.

Освен това новият премиер разкри, че Обединеното кралство няма да номинира нов европейски комисар.

Общо гласували: 15

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
9 гласували / 60%
Не
6 гласували / 40%