ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ СДЕЛКАТА ЗА F-16

Автор: 5 GmediA 13:44, 26 юли 2019

Депутатите прегласуваха днес закона за ратификация на договорите със САЩ, по силата на които армията ни ще придобие нови изтребители F-16 Block 70/72.

Така, със 128 гласа „за“, 73 „против“ и трима „въздържали се“, ветото на президента върху сделката бе преодоляно. Дебатите продължиха над 2 часа.

Припомняме, че държавният глава върна ратификацията на четирите договора за F-16 с мотива, че са одобрени прибързано и без дебат.

Сделката, която вече е договорена между България и Съединените щати е за 2, 1 млрд. лева за 8 бойни самолета.

След днешното гласуване договорите със САЩ ще бъдат изпратени на президента в 7 дневен срок за обнародване в Държавен вестник, което той не може да откаже.

Ако обаче реши да протака процедурата, Румен Радев би могъл да наложи вето и върху промените в държавния бюджет, с които министерство на отбраната получава цялата сума за проекта в размер на около 2.2 млрд. лв., за да извърши авансовото плащане към САЩ. За подобна перспектива намекнаха вчера министрите на отбраната и финансите Красимир Каракачанов и Владислав Горанов.

По всяка вероятност обаче с настоящото си вето президентът не иска наистина да саботира процедурата, коментира по време на дебатите лидерът на НФСБ Валери Симеонов. "Приемаме го като етюд на поредната сценка, наречена политически театър. Г-н президентът е наложил това вето по чисто политически подбуди - неискрено и лицемерно. Ако искаше да възпрепятства тази сделка, той можеше да наложи ветото на 31 юли, защото тогава е крайният срок за плащането. Той не го направи, което означава, че действието му е политическо, проформа и само за да спечели политически дивиденти", обяви той, цитиран от „Капитал“.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%