СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА: ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГРИ СА ВРЕДНИ

Автор: 5 GmediA 15:46, 27 юли 2019
Източник: БГНЕС

Публикуван бе годишният доклад на Световната здравна организация, посветен на тютюнопушенето по света. Основното заключение от документа е, че страните по света са направили пушенето по-трудно и по-скъпо, но все още има липса на политики за подпомагане на онези, които искат да се откажат от вредния навик.

Организацията иска да бъде изготвена регулация за електронните цигари, тъй като няма доказателства, че те помагат на пушачите да се откажат от своя навик и дори може да са вратичка за пристрастяване на младите хора. Електронните цигари са „несъмнено вредни“, категорични са от СЗО.

Според производителите на електронните цигари технологията на продуктите им излага потребителите на по-ниски нива на токсични вещества отколкото се поемат при горенето на нормалните цигари. Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват "риск за здравето" на потребителите.

"Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране", казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето. Има и "недостатъчни доказателства" в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да откажат конвенционалните цигари, се казва в съобщението

СЗО изтъква и настоящата заплаха, идваща от дезинформацията на тютюневата индустрия относно електронните цигари. Индустрията създава нови продукти само за да разширява пазарите си под прикритието на стратегията за "по-малката вреда".

Близо 5 милиарда души или 65 процента от световното население живеят в страни, които въведоха най-малко една от препоръчаните от СЗО мерки против тютюнопушенето, обявени през 2007 г. Тогава СЗО въведе препоръки за статистики за потреблението на тютюн, за обособяването на свободни от тютюна зони, за предупреждения за рисковете за здравето от тютюнопушенето върху опаковките на тютюневите изделия, за забрана на рекламите, за данъци върху тютюневите изделия и за програми за отказ от пушенето. Но само 2,4 милиарда души по света живеят в страни, които активно помагат на хората да се откажат от пушенето, се казва в годишния доклад на организацията. Според нея лекарите трябва да дават съвети на пушачите по време на редовните здравни прегледи. Освен това СЗО насърчава страните да открият телефонни линии за подпомагане на онези, които искат да се откажат от пушенето, както и мобилни услуги, предоставящи персонализирана подкрепа и съвети.

Според данни на СЗО 8 милиона смъртни случаи по света годишно се дължат на пушенето. Вредният навик води годишно до 1,4 милиарда долара загуби от здравни разходи и пилеене на работни часове.

Последни новини

Общо гласували: 10

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
7 гласували / 70%
Да
2 гласували / 20%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 10%