БЪЛГАРИЯ ОСТАВА В НАДПРЕВАРАТА ЗА НОВИЯ ЗАВОД НА „ФОЛКСВАГЕН“

Автор: 5 GmediA 12:56, 30 юли 2019

Премиерът на федералната провинция Долна Саксония Щефан Вайл заяви, че все още няма окончателно решение за новия завод на "Фолксваген".

Вайл, който е и член на Надзорния съвет на най-големия германски автомобилен производител, обеща, че решението ще бъде икономическо. "Независимо какво решение се вземе, то ще бъде икономическо, а не политическо“, каза той пред ДПА.

Вайл опроверга информацията, че Турция вече е избрана за изграждането на завода. България също участва в надпреварата.

Според него, окончателният избор ще бъде направен на някоя от следващите срещи на Надзорния съвет, а процесът може да продължи до есента.

"Фолксваген" реши да отложи окончателното си решение за новия завод за средата на август. На финалната права останаха две държави - България и Турция. Според последните информации в германския специализиран печат решението все още не е взето, предстоят допълнителни проучвания в двете страни, но Турция има лек превес. Причината е в това, че тя е готова да предостави сериозна финансова помощ, за да реализира инвестицията на "Фолксваген" на своя територия. Бъдещият завод се очаква да струва около 1,3 милиарда евро. Предимството на България, че тя е член на ЕС и е политически стабилна и предвидима държава, което не може да се каже за Турция на президента Реджеп Ердоган.

 

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%