МИНИСТЪР ТАНЕВА: ПОЛОЖЕНИЕТО С АФРИКАНСКАТА ЧУМА Е МНОГО ТЕЖКО

Автор: 5 GmediA 09:18, 1 август 2019

Положението с африканската чума в момента е много тежко. Доколко ще се справим със заразата зависи от действоята на всички нас. Не сме се провалили в тази ситуация, а в определени области е можело да се положат повече усилия за обучение сред хората. Това каза пред бТВ земеделският министър Десислава Танева.

Предприехме обучение сред хората. Целият ресурс на България, който е компетентен на тема африканската чума по свинете, ни съдейства, добави тя.

По думите й, заразата се движи по вектор към Източна Европа. „Личните стопанства са най-уязвими, защото не са положени необходимите мерки за биосигурност. В Русия това заболяване не може да бъде изкоренено от 12 години. Заразата у нас е дошла от Румъния. 11 страни са засегнати от 2012 г. до сега – това са 7 г. Във всяка страна, където е влязъл вирусът, той не е излязъл“, уточни Танева.

Тя обясни, че дивата свиня е резервоар и източник на заразата. „Мерките за биосигурност са много важни, тъй като те могат да позволят отглеждане на свине в лични стопанства. От 28 регистрирани огнища тип домашна свиня, от които 5 в промишлени свинекомплекси, щетата е 126 хиляди домашни свине. От личните стопанства без мерки за биосигурност и регистрираните огнища тип лични стопанства засегнатите свине са 526“, заяви Танева. „Има 65 регистрирани свинекомплекса, от които 5 с огнища, а останалите 60 свинекомплекса се намират на 18 нови ветеринарни области“, уточни Танева.

 

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%