ФИФА СИ ТЪРСИ НОВ ДОМ - НАПУСКА ШВЕЙЦАРИЯ

Автор: 5 GmediA 12:41, 4 август 2019

ФИФА разглежда възможността да се изнесе от Швейцария, съобщава "Ню Йорк таймс". Изданието посочва, че обмислянето на идеята е в начален етап.

Седалището на международната футболна федерация е в Цюрих от 1932 г.

Желанието за промяната е на президента на ФИФА Джани Инфантино. След преизбирането му през юни шефът на организацията  е възложил задача да се проучи възможността за преместване на седалището или поне за изнасяне на част от дейностите на друго място. Според "Ню Йорк таймс" факторите са много, но основните са два. От една страна, швейцарското законодателство затруднява привличането на служители извън Европа, а от друга - репутацията, че това е страна с корпоративна тайна, не съответства с целите на ФИФА да изчисти образа си след тежкия корупционен скандал от 2015 г. В онзи емблематичен 27 май ФБР арестува над 40 служители на ФИФА, а мнозинството са от Маркетинговата дирекция, през която са минавали подкупите. Този отдел е бил ползван като касичка, в която всеки да пуска щедри дарения. Толкова щедри, че няма как да бъдат замазани. Всъщност, това изяде главата както на президента на ФИФА Сеп Блатер, така и на готвения за негов наследник бос на УЕФА Мишел Платини. Дузини агенти на ФБР и швейцарската полиция щурмуваха лъскавия хотел Baur au Lac в Цюрих (с цени на нощувка от 700 евро нагоре), където по традиция отсяда управленското тяло на ФИФА. 14 висши функционери бяха арестувани, а почти веднага Главната прокуратура на САЩ излезе с официална позиция. „Нарушаване на десетки закони, корупция, търговия с влияние и съсипване имиджа на световния футбол” бяха само част от провиненията, които главната обвинителка Лорета Линч изнесе пред медиите. 

ФИФА е основана в Париж през 1904 г., но се мести в Цюрих през 1932 г. заради местоположението в центъра на Европа, политическата неутралност на Швейцария, както и заради това, "че е достъпна с влак" според обяснение в сайта на организацията. През 2007 г. ФИФА се премести в сграда, струваща над 200 млн. долара.

Според един от източниците на изданието възможен вариант е завръщане в Париж. От значение при евентуалния избор на нов дом ще са няколко фактора като това дали наблизо има голямо международно летище, какви ще са данъците, как местното законодателство ще се отрази на служителите и гостите на ФИФА и др.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%