БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЖОНСЪН ДАДЕ 1.8 МИЛИАРДА ПАУНДА НА 20 БОЛНИЦИ

Автор: 5 GmediA 13:28, 4 август 2019
Източник: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обяви отпускането на еднократна помощ от 1,8 милиарда паунда за болници под прякото управление на Националната служба по здравеопазване в Англия, съобщава Би Би Си. Средствата ще бъдат отпуснати незабавно и ще бъдат изразходвани за нова техника и ремонти в 20 здравни заведения.

В писмо до „Сънди таймс“ Джонсън посочва, че е „решен да изпълни“ обещанията на референдума за Брекзит и да увеличи финансирането на държавните болници.

Според лейбъристите обаче сумата е недостатъчна и няма да може да компенсира годините на орязване на разходи. Средствата идват директно от хазната и не са пренасочени от бюджета на Здравното министерство.

Отпускането на средства идва на фона на обещанието на бившия премиер Тереза Мей от миналата година за отпускане на допълнително 20 милиарда паунда на година до 2023 година за болниците.

Около 850 милиона паунда – в рамките на пет години – ще бъдат дадени на 20 болници за нова техника и подобрения – нещо, което Джонсън обеща в първата си реч като премиер на „Даунинг стрийт 10“.

Отпускането на средствата се очаква да бъде обявено официално в понеделник, когато ще стане ясно и кои здравни заведения ще получат парите.

БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%