ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: НИНОВА ПЕЧЕЛИ ИЗБИРАТЕЛИ ПОКРАЙ ЧУМАТА

Автор: 5 GmediA 14:23, 4 август 2019
Източник: БГНЕС

В България правителството предприе всички възможни мерки за ограничаване на Африканската чума по свинете, съгласно изискванията на компетентните европейски органи. Не прави чест на Корнелия Нинова и БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент. Това коментира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в личния си профил във Фейсбук.

„В Европа заболяването Африканска чума по свинете влиза през 2007 г. в Грузия. Болестта е пренесена чрез хранителни отпадъци изхвърлени от кораб. Голяма част от Западна Европа е засегната. Заболяването е изключително устойчиво. На Испания и трябваха 30 години, за да се пребори с изкореняване на чумата. АЧС се разпространява чрез всички възможни пътища. Най-уязвими са личните стопанства, в които няма мерки за биосигурност. Дивите свине също, защото са в открита екосистема. Епизоотичната обстановка в страната е изключително сериозна. Над 23 държави на територията на три континента са засегнати от заболяването Африканска чума по свинете“, казва още Танева.

„За да успеем да се справим, и да ограничим заболяването, е необходимо всички мерки да се изпълняват стриктно. Надявам се, че в тази ситуация всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят“, допълва земеделският министър.

Държавата прави всичко възможно като мерки за ограничаване на щетите с възможно най-щадящи последствия за населението, допълва министърът.

4,5 млн. лева са отделените средства за доброволно почистване и дезинфекция на личните стопанства, информира министърът. Тя уточнява, че това е единствената възможна финансова подкрепа, защото тези стопанства са нерегистрирани. "Всичко в посока обезщетяване на нерегламентирано отглеждане на свине, компрометира останалите мерки за борба с чумата и би поставило на риск и санкции държавата ни", констатира Танева.

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%