ТАЗИ НОЩ - НОЩТА СРЕЩУ ПРЕОБРАЖЕНИЕ, Е МАГИЧЕСКА

Автор: 5 GmediA 12:49, 5 август 2019

Тази нощ – срещу Преображение Господне, се сбъдват желания!
На 6 август Православната църква чества големия християнски празник Преображение Господне, като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя. Празникът е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан. Според поверието в полунощ срещу Преображение Господне небесните порти се отварят и сам Господ се явява на Божията врата в сияйна светлина. Само който е праведен ще го види и, каквото си пожелае, Господ ще му го даде.

Смята се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, се сбъдват желанията на праведните.
На Преображение се изпълняват и лечебни обреди. За това обаче трябва да станете преди изгрев слънце утре. В средата на слънчогледова пита се пробива дупка и в нея три пъти се прелива вода. С нея урочасани хора се мият или я пият. А, ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Според народната традиция до този ден се забранява да се яде грозде, тъй като то още не е кръстено в църквата. Ако човек се изкуши, ще го болят зъбите през цялата година. Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се благославя от свещеника в църквата, след което се раздава на близки и съседи.

Преображение Господне се пада в средата на петнадесетдневния пост преди Успение Богородично, но се позволява на трепазата да има риба.
Според народния календар празникът символизира и трайното преобразяване в природата. Денят се “преобръща” от лятото към зимата. Преображение Господне е времето, когато денят видимо намалява и хората се подготвят за студените дни.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%