ЧЕСТВАМЕ ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ!

Автор: 5 GmediA 06:36, 6 август 2019

На 6 август Православната църква чества големия християнски празник Преображение Господне, като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
Вярва се, че на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. За да укрепи вярата им, Исус и тримата му ученици се изкачили на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил - лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

На Преображение се изпълняват и лечебни обреди. За това обаче трябва да станете преди изгрев слънце утре. В средата на слънчогледова пита се пробива дупка и в нея три пъти се прелива вода. С нея урочасани хора се мият или я пият. А, ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Според народната традиция до този ден се забранява да се яде грозде, тъй като то още не е кръстено в църквата. Ако човек се изкуши, ще го болят зъбите през цялата година. Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се благославя от свещеника в църквата, след което се раздава на близки и съседи.

Преображение Господне се пада в средата на петнадесетдневния пост преди Успение Богородично, но се позволява на трепазата да има риба.
Според народния календар празникът символизира и трайното преобразяване в природата. Денят се “преобръща” от лятото към зимата. Преображение Господне е времето, когато денят видимо намалява и хората се подготвят за студените дни.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби.

 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%