74 ГОДИНИ ОТ АТОМНИЯ АПОКАЛИПСИС НАД ХИРОШИМА

Автор: 5 GmediA 07:55, 6 август 2019
Източник: Снимка БГНЕС

Днес се навършват 74 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

В Япония хиляди взеха участие в ежегодната възпоменателна церемония, включително оцелели при нападението и чуждестранни представители, съобщи БТА. Участниците запазиха минута мълчание в Мемориалния парк на мира в 8,15 часа. Точно в този час американски бомбардировач Б-29 хвърля атомна бомба върху града в последните дни от Втората световна война. Безпрецедентната ядрена атака избива десетки хиляди души за секунди, а в края на годината жертвите на бомбардировката стават общо около 140 000.

САЩ хвърлят втора атомна бомба три дни по-късно в Нагасаки, на остров Кюшу. На 15 август 1945 г. Япония капитулира пред съюзниците, с което се слага край на войната.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова в реч лидерите да работят за свят без ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес. Той призова японското правителство да подпише Договора за забрана на ядрените оръжия, одобрен през юли 2017 г. от 122 страни, но отхвърлен от всички ядрени сили.

Японският премиер Шиндзо Абе пое ангажимент да се придържа към пацифистките принципи, но не обеща да подпише договора.
"Япония е поела ангажимент да служи за мост между ядрените и неядрените държави и да поведе международните усилия, като същевременно търпеливо опита да ги убеди да си сътрудничат и да водят диалог", каза Абе на церемонията.

В България "Денят на милосърдието" се отбелязва за 22-ри път. В зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ днес е изложен „Камъкът от Хирошима”. Това е гранитен къс от уличната настилка в Хирошима, който на 6 август 1945 г. е бил в близост до епицентъра на атомния взрив. По-късно 188 подобни къса от настилката са демонтирани, а върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон. През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ тези каменни късове – оцелели свидетели на атомния апокалипсис – са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир на цялото човечество.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

През целия ден хората могат да поднесат цветя пред камъка. Посетителите могат да напишат и свое послание за мир. По-рано днес Юске Хосака изнесе концерт с произведения на Панчо Владигеров. Г. Форе, и Минако Токуяма, съобщи БГНЕС.

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%