HUAWEI СМЕНЯ ANDROID С HARMONY OS

Автор: 5 GmediA 11:40, 9 август 2019

След месеци спекулации, контролирани „течове” на информация към медиите и куп неясноти за крайния потребител, китайският технологичен гигант „Хуауей” (Huawei) представи своята собствена операционна система, наречена „Хармония” (Harmony OS за световните пазари и HongMeng OS за Китай). Дебютът беше на конференция за разработчици, организирана от компанията в нейната родина, съобщи бТВ.

В случая говорим не просто за алтернатива на познатия ни „Андроид”, голяма част от който е извън прекия контрол на „Гугъл” и може да се модифицира допълнително от всеки желаещ. Подобни „клонинги” в Китай не липсват, но „Хуауей” са избрали различен път.

Harmony OS е базирана на т.нар микроядро (подобно на Fuchsia – операционната система, която „Гугъл” разработва и която, според някои наблюдатели, ще замени „Андроид”). Заради модулната си структура, тя може да работи както на смартфони и таблети, така и на лаптопи, телевизори, „умни” екрани, смарт часовници и т.н. Изкуственият интелект и допълнителната защита на данните са вградени на системно ниво, а бързината на реакция е сред основните посочени приоритети.

Компилатор ще позволява използването на някои от най-разпространените езици за програмиране (C/C++, Java и Kotlin) за софтуерна разработка. Root достъп няма да е възможен, защото, според „Хуауей”, представлява риск за сигурността. Това, от друга страна, означава, че за крайния потребител ще е по-трудно да премахне системни програми, които смята за безполезни.

Harmony OS ще бъде с отворен код, обещават от „Хуауей”. 

Тагнато в: Хуауей , Harmony OS

Последни новини

Общо гласували: 45

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
19 гласували / 42.22%
Да, няма страшно
16 гласували / 35.56%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 22.22%