ДПС СА ПРОТИВ ОСТАВЯНЕТО НА ДЕПУТАТИ БЕЗ ЗАПЛАТА

Автор: 5Gmedia , 15:15, 27 февруари 2019

ДПС няма да подкрепят предложението на партия НФСБ депутатите да не получават заплата при необосновани отсъствия, направено по повод бойкота на парламента от страна на БСП. Според тях то представлява "посегателство върху парламентаризма".

Предложението за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) предвижда депутати, които не присъстват на 3 поредни или общо 5 заседания за един месец, да не получават никакво заплащане. То беше внесено в отговор на решението на депутатите от БСП да приключат парламентарната си работа докато не бъдат отменени последните изменения в Изборния кодекс.

След решението левицата да бойкотира парламента лидерът на партията Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, в което написа: „ Депутатите от БСП за България няма да получават заплати, командировъчни, да ползват служебни коли и разходи за гориво, докато не сме в парламента“.

Ето и самото писмо:

Тогава Караянчева отговори, че това може да се случи само след поправки в Правилника на парламента, който в момента гласи, че въпреки отсъствието си, депутатите продължават да получават 1/3 от редовната си заплатата, което възлиза на 782 лв.

Междувремнно обаче стана ясно, че някои от депутатите от левицата все пак са получавали пари за пътни разходи и дневни командировъчни.

Днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че предложението е с цел предотвратяване случаи като това депутатите да се регистрират сутрин, но да не участват в гласуването през деня, което, по думите му, също е форма на неспазване на работното време.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че от партията подкрепят предложението в "много от текстовете" и заяви, че всички трябва да бъдат солидарни с българските граждани, които когато не отидат на работа, не получават заплата.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обаче заяви, че от партията няма да подкрепят никое от предложенията за промени в ПОДНС. „В Конституцията има текст за свободната воля на депутатите“, обясни той и изрази недоволство от зачестилите посегателствата върху парламентаризма, включително и по битови, организационни и финансови въпроси.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 41

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
25 гласували / 60.98%
Ваня Григорова
7 гласували / 17.07%
Радостин Василев
7 гласували / 17.07%