ШОФЬОРИ С ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД СТОЛИЧНА ОБЩИНА. МАНОЛОВА ГИ ЗАЩИТИ

Автор: 5Gmedia , 15:31, 27 февруари 2019

Десетки шофьори от градския транспорт в София облякоха жълти жилетки и се събраха на протест пред Столична община. Те искат по-достойно заплащане и по-добри условия на труд. Протестът започна малко преди началото на заседанието на транспортаната комисия в СОС, на което обсъдиха проблемите на шофьорите и техните искания.

Според служителите от столичния градски транспорт управляващите продължават да не се интересуват от проблемите им, затова те се събраха пред общината. Зад исканията на шофьорите застанаха общинските съветници от БСП, както и обмудсманът Мая Манолова, която се застъпи за тях пред общинарите.

„Шофьорите от столичния градски транспорт са абсолютно прави. Те искат достойно възнаграждение, спазване на Кодекса на труда и нормални условия на труд.“ Това каза Мая Манолова пред журналисти на влизане в Столична община на заседанието на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет /СОС/.

На заседанието бяха допуснати и служители на градския транспорт.

Работниците от бранша внесоха в институцията на омбудсмана петиция, подписана от 1 210 шофьори, в която се оплакват от липса на кадрова обезпеченост, полагане на извънреден труд, несъобразяване на разписанията с реалната ситуация на пътя и липса на нормални тоалетни на крайните спирки.

„Ще бъде добре ако общинските съветници и членовете - първо на транспортната комисия, а след това и всички останали, чуят проблемите от първо лице, поставят проблемите на масата и начертаят план за тяхното решаване“, подчерта омбудсманът.

По думите й  столичните шофьори в градския транспорт полагат по 350, 500, 700 часа извънреден труд, което е нарушение на Кодекса на труда по отношение на дневните, седмичните и месечните почивки.

Тя подчерта, че това е важно и за столичани, защото ако зад волана е шофьор, който е работил без почивка – дневна, седмична, месечна, той е рисков и за себе си и за гражданите на София.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%