19 МИНУТИ АЛАРМИРА: БНБ МЪЛЧИ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ СКАНДАЛ С ВЪЛКА ОТ СОФИЯ И ИНВЕСТБАНК

Автор: 5Gmedia , 17:05, 27 февруари 2019

Както стана ясно вчера международна банда за киберпрестъпления, спечелила над 100 млн. евро, бе разбита при съвместна акция на австрийските, българските и чешките разследващи. Бандата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути, както и бинарни опции.

Ето какво написа в.к 19 минути:

Още в понеделник, ден преди австрийската полиция да разкрие онова, за което нашата мълчи, а 19 минути писа още преди 2 седмици – ареста на препралия поне сто милиона евро от измами у нас Гал Барак – Вълка от София, изпратихме до БНБ и Инвестбанк въпроси, свързани с този случай и с неизяснения казус по венецуелските пари.
Ето какви бяха те:
„Как ще коментирате изявлението на американския посланик у нас Ерик Рубин, който заяви, че „преминаването на венецуелски пари през Investbank е корупция идваща от недемократични режими и източване на държавните им богатства. Българската банковата система се използва за нелегални цели и това носи известен риск”?
Как това би могло да се отрази на провеждания в момента стрес тест на банката?
Как ще коментирате многото публикации на израелската медия Financial Telegram, в която е посочено, че Investbank е свързана с Гал Барак (Вълка от София)? Как ще коментирате по-специално публикацията на същото издание във връзка с аферата около Гал Барак, разкрита от немските и австрийските власти? Как ще коментирате, че от него са източени сметките на над 100 хил. инвеститори, като част от парите според медията са преминали през Investbank?
 Как ще коментирате следното твърдение на медията: "Ситуацията в Investbank е много по-лоша, въпреки че Investbank е регулирана от ЕС финансова институция, а всъщност тя оперира като офшорна банка в ЕС?" 
 На какво се основават твърденията на израеслкото издание  за „важна роля в глобалните схеми за пране на пари на Investbank и естонската Ubiter”? 
Как, при познаване и спазване на българското законодателство, е била открита сметка и през нея са минали огромни фондове на офшорната компания, базираната на Маршалските острови Rockarage LTD в Investbanк? Как е станало това при положение, че практиката показва, че българските банки отказват да регистрират сметки дори на български компании, в които има каквато и да е свързаност с офшорки?
Отговори ни само БНБ и то по начин – неадекватен и непрофесионален, какъвто не очаквахме от нейния пресцентър – някогашен на кабинета Орешарски. Най-сензационно е отношението към американския посланик, с когото българската институция буквално се подиграва с краткия си общ ответ на всички конкретни въпроси, които сме поставили: 
„Уважаеми колеги,
Това са въпроси към източниците на Вашата информация”.
Верни на професионалната чест и правилата на занаята ние се погрижихме за информираността на нацията, тъй като вече е прожектиран филмът КТБ и зададохме още въпроси:

1.    Не включва ли надзорът , осъществяван от БНБ задължението да контролира съмнителни и/или престъпни парични потоци в особено големи размери, преминаващи през банките и в частност през Investbank с нейния твърде малък на фона на конкретните суми от Венецуела и ОПГ на Гал Барак капитал?
2.    Какви конкретни мерки е взела БНБ по тези конкретни случаи, по които България е разследвана от страна на САЩ, Германия и Австрия?
3.    По какъв начин доказаните от приятелските служби съмнителни преводи биха могли да се отразят на стрес тестовете, през които в момента преминава Investbank?”.
Отговори няма. Защо ли?...
”Историята ни учи, че на нищо не ни е научила”.

Тагнато в: БНБ , Инвестбанк

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
10 гласували / 58.82%
На планина
4 гласували / 23.53%
На българското Черноморие
3 гласували / 17.65%