ИВАН ГЕШЕВ: ЗАКОНИТЕ ПРЕЧАТ НА ПРОКУРАТУРАТА ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА

Автор: 5 GmediA 18:58, 13 август 2019

Висшият съдебен съвет публикува внесената от кандидата за главен прокурор Иван Гешев Концепция за стратегическо управление на прокуратурата на Република България. Тя ще бъде обсъдена от ВСС на 24 октомври. Същият ден Съветът ще гласува и следващият главен прокурор.

"Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да им дадем "продукта", който те очакват от нас. Този продукт се нарича "справедливост", пише Гешев защо се е съгласил да бъде номиниран за главен прокурор.
И добавя, че успешният модел на специализираните прокуратури, взаимодействието им с останалите части от правоохранителната система и възприетите от тях добри европейски практики трябва да се приложи и в другите структури на прокуратурата.
"Цената на т.нар. криминален преход не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци", казва още Гешев в преамбюла си.

Гешев твърди, че не е вярно, че главният прокурор може да контролира всяко дело. По закон това не било възможно и обещава резултатите от нейните акции да се представят по-често публично и по-близо до хората чрез социалните мрежи.
Иван Гешев казва, че прокуратурата вече е изпълнила препоръките на Европейската комисия и реформите, заложени от българските управляващи. Сега имало нужда от стабилност и хармония със съда.
Той посочва обаче, че законите все още пречат на държавното обвинение да си върши работата. Друг проблем, според него, е "формализмът" в наказателния процес, иначе казано – прекалено високите изисквания към разследващите. Той настоява за написване на нова Наказателен кодекс.

Проблем подумите на Гешев е липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта, а това, според него, се обяснява с "липсата на норми, стимулиращи добросъвестното поведение на сътрудничещи на разследването". Той предлага на хората, които са дали подкуп, да не се търси наказателна отговорност, ако съобщят на властите, макар и не веднага. Това трябва да се прави дори в случаите, когато подкупващите са действали напълно доброволно."Наложително е да се обмисли и отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп", призовава Гешев.

„Не на последно място смятам, че имам подкрепата на колегите, с които работихме заедно през последните години и техният труд и старание не може и не трябва да останат напразни”, посочва Гешев в обяснение на мотивацията си да се кандидатира за поста.

„Концепцията ми може да бъде описана с две думи – надграждане и промяна”, пише още Гешев.

Цялата концепция може да видите ТУК

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%