ПРОТЕСТИТЕ И ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ НЕ ПОМАГАТ ДА СЕ ОГРАНИЧАТ ЩЕТИТЕ ОТ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ

Автор: 5 GmediA 13:56, 15 август 2019

Редакцията на 5GmediA се обърна за коментар по най-тежката тема за страната от последните седмици - африканската чума по свинете - към д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието от 2009 г. до 2013 г., който е завършил ветеринарна медицина. 

Категоричен съм - протестите и гражданското неподчинение няма да помогнат България да се справи с африканската чума по свинете. Неизпълнението на разпорежданията на ветеринарните власти може само да навреди!

Факт е, че сме изправени пред най-голямата досега опасност пред българското животновъдство и пред българското селско стопанство като цяло. Това е изключително тежка, даже бих казал жестока битка, която освен България, водят още дузина държави в Европейския съюз. 
Ако Министерството на земеделието и Българската агенция за безопасност на храните не получат в тази ситуация активна подкрепа от общинските власти и кметовете, те няма как да се справят и щетите ще бъдат за цялото общество. Това трябва да бъде разбрано от всички!

Своеволните действия по разравянето на труповете на животни с цел да бъдат снимани и показвани, както и саботирането на предписаните мерки за ликвидирането на животните от “задния двор” - всичко това води до усложняване на положението и до разпостраняване на чумата, а не до ограничаването й. 

В тази изключително сложна ситуация, като бивш министър на земеделието, призовавам обществото да подкрепи решенията на политическото ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите и на Българската агенция по безопасност на храните, апелирам да не се създава хаос, защото сметката накрая ще трябва да я платим всички. А сметката може да се изразява в стотици  милиони левове, което да се отрази тежко на републиканския бюджет. Само за сравнение - в Румъния щетите се изчисляват между два и три милиарда евро. 

На риск е подложено българското промишлено свиневъдство, застрашени са работните места на десетки хиляди хора, заети в този сектор. 

В тази драматична ситуация е нечестно и недалновидно да се правят политически и икономически спекулации. Политическите са в името на сметки, свързани с предстоящите местни избори - това донякъде е разбираемо, но е некоректно към обществото. 
Икономическите се извършват от страна на определени кръгове, насочени към реанимирането на морално остарелите и отдалечени от огнищата на заболяването екарисажи. Това вреди на обществения интерес. 

Смятам, че при така създалата се ситуация решението да бъдат загробвани труповете на животните е единствено правилно и ограничаващо опасността от разрастване на заразата. 

Сега е необходим пълен синхрон на мерките от страна на полицейските и ветеринарните органи, пълното съдействие от страна общинските власти, както и от страна на гражданите. 

Оценявам като правилна политиката на министър Десислава Танева за откритост, прозрачност и информираност на обществото. И се надявам, разбира се, тази откритост да не бъде използвана от политически лидери в опозиция и от бизнес-среди за извличането на политически и икономически дивиденти. 

Трябва да е ясно, че битката с чумата по свинете е неравностойна, защото това е изключително агресивно заболяване. То съвпада с летните месеци и се разпостранява бързо, заради интензивния туристически поток. 

Единствената добра новина в тази трагедия е, че заболяването не е опасно за хората. 

Присъединявам се към тезата на премиера Бойко Борисов, че основният вектор на разпостраняването на заразата са туристите от Румъния. В Румъния има над 1 000 огнища на африканска чума. 
Дипломатическата реакция от страна на Румъния срещу думите на българския премиер беше остра, но аз знам, че ветеринарните власти  и професионалистите в северната ни съседка знаят истината. 

Общо гласували: 88

Анкета

КОГА ОЧАКВАТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
През май
38 гласували / 43.18%
През юни
26 гласували / 29.55%
В края на годината
15 гласували / 17.05%