ЕВРОКРИТИКА: БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ Е С КРИТИЧНИ РАЗМЕРИ

Автор: 5Gmedia , 09:19, 28 февруари 2019

България твърде бавно наваксва изоставането си от останалите страни в ЕС, констатира Европейската комисия в годишната си оценка за икономическото и социалното положение в страните от Съюза


През пролетта на 2018 г. стана ясно, че страната ни има макроикономически дисбаланси, които се отнасят основно до слабости във финансовия сектор. 


Въпреки икономическите дисбаланси обаче, страната ни се отличава с много добра финансова дисциплина, както и с добър икономически ръст, който изпреварва средния за Евросъюза.

Освен това Брюксел отбелязва високото ниво на заетост и ниската безработица у нас. Отделно има заключение, че дисбалансите са налице и заради голямото неравенство в доходите, като според ЕК механизмът за определяне на минималната заплата в България е некоректен. Ниските заплати, ниските социални помощи, ниската дигитална грамотност и малкото ходещи на ясла деца са също посочени като минус в социалната политика на страната.

Все още делът на хората, застрашени от бедност у нас, остава критичен, освен това ефектът на помощите за намаляване на бедността, включително и размерът на пенсиите, не е достатъчен, показва доклада на Брюксел.

ЕК акцентира и на риска при издаването на документи за българско гражданство.

Проучванията за лицата, които желаят да получат европейски документ у нас, както и за произхода на средствата им, не са достатъчни, са казва в текста.

В доклада се посочва още, че административната реформа се развива бавно, а борбата с корупцията остава основен залог. Според ЕК корупцията у нас е особено рискова, защото може да бъде свързана с активно пране на пари, както и с финансиране на терористични организации.

През пролетта се очакват специфичните предложения на ЕК за всяка държава за периода 2019 – 2020г.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
10 гласували / 58.82%
На планина
4 гласували / 23.53%
На българското Черноморие
3 гласували / 17.65%