МАРИЯНА НИКОЛОВА ЩЕ ПРАВИ ПРОМЕНИ В НК: ИСКА ДО 15 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ХАКЕРИТЕ

Автор: 5 GmediA 12:01, 21 август 2019

Със своя заповед вчера министър-председателя Бойко Борисов назначи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурността.

Не приемам поста като капан. Това каза Марияна Николова в ефира на „Здравей, България”. "Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя и обясни, че в съвета ще влизат 18 експерти - от силовите министерства, ще има представител на президента и т.н. 

Николова посочи, че ще е необходимо да се изготви стратегията по киберсигурност, а след това да се определи и национален координатор на съвета. 

Вицепремиерът обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

„Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира“, каза още Николова.

Съветът по киберсигурността бе създаден на основание чл. 9, ал. 2 от Закона за киберсигурност като консултативен и координиращ орган към Министерския съвет по въпросите на киберсигурността.

 

Последни новини

Общо гласували: 39

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
20 гласували / 51.28%
Да
19 гласували / 48.72%
Не ме интересува
0 гласували / 0%