ГЕРБ И ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ С ОБЩО РЕШЕНИЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ ВЕТОТО ВЪРХУ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Автор: 5Gmedia , 13:14, 28 февруари 2019

Управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти" излезе с общо решение да отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху Изборния кодекс. Управляващите допълниха, че след обнародването на закона, ще бъдат придвижени внесените от ГЕРБ промени, за да бъде върнат прага на преференциите на 7%.Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ще изпратят цялата стенограма от заседанието на правната комисия по изборното законодателство, за да може юридическия екип на президента да се запознае с аргументите на парламентаристите, тъй като по думите му, мотивите по ветото на държавния глава Румен Радев са спекулативни.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че отхвърлянето на ветото не трябва да бъде тълкувано като проява на конфронтация, а по-скоро като "хармонизация" с президентската институция.

"Аз съм сигурен, че г-н Радев е имал благородни намерения, просто екипът явно го е подвел, защото мотивите не са доизпипани. Тъй като няма как да се поправя вето, ние ще го направим по парламентарен начин", допълни Сидеров. 

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов допълни, че в промяната на позицията им няма нищо смущаващо, тъй като единственият проблем на ВМРО е било обезсмислянето на преференциите. Те виждали президентското вето като инструмент това да бъде поправено, но сега имат ясни уверения от ГЕРБ, че преференциите ще бъдат върнати. 

Веселинов допълни, че останалите коментари на президента във ветото са "направени по опорните точки на БСП без да има дори критичен прочит на тези опорни точки", и допълни, че няма как да ги подкрепят. 

 

 

 

 

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%