ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ТУРЦИЯ: ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ ДОКРАЙ ПРАВАТА СИ В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

Автор: 5 GmediA 17:37, 24 август 2019
Източник: БГНЕС архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Турция да защити правата си в Източното Средиземноморие по време на обръщение към населението в квартал Юсуфели в североизточната провинция Артвин.

Критикувайки противопоставянето на западните държави срещу действията на Турция в региона, Ердоган заяви: “Ние ще защитаваме правата на Турция в Източното Средиземноморие в пълна степен, въпреки заплахите на Запада.” Турция оспорва едностранното сондиране в Източното Средиземноморие от страна на гръцката кипърска администрация, като твърди, че Севернокипърската турска република (СКТР) също има права върху ресурсите в региона.

От пролетта на тази година Анкара изпрати два сондажни кораба в Източното Средиземноморие – „Фатих” и „Явуз”, като отстоява правото на Турция и СКТР върху ресурсите там.

Първият сеизмичен кораб на Турция „Barbaros Hayrettin Paşa”, закупен през 2013 година от Норвегия, провежда проучвания на природните залежи в Средиземноморието от април 2017 година.

Атина и гръцките власти в Кипър се противопоставиха на този ход, като заплашиха да арестуват екипажите на корабите и призоваха лидерите на ЕС да се присъединят към техните критики.

Междувременно турската армия започна нова операция Pençe-3 ("Лапа") в района на Синат-Хафтанин в Северен Ирак на 23 август, съобщи РИА Новости. Обяснението е, че операцията е срещу членовете на Кюрдската работническа партия - ПКК.

 

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%