КАРТИНИ ОТ ЕДНА ИЗЛОЖБА: " КРИСТИАН ДИОР: ДИЗАЙНЕР НА МЕЧТИ" ВЪВ V&A, ЛОНДОН

Автор: Соня Колтуклиева 12:52, 25 август 2019

"Никога не бях виждала такава огромна навалица на модно ревю. И в двете зали беше претъпкано, елегантни жени седяха навсякъде, включително и на стълбите, откъдето можеха да наблюдават само по една педя от подиума с манекенките." Това пише Бети Кенярд в "Tatler and Bystander".

Денят е 12 февруари 1947 г.. Кристиан Диор представя първата си колекция haute couture. Дълга опашка от прочути парижани се извива пред номер 30 на Avenue Montaigne в Париж, развълнувани да видят дебюта на младия дизайнер. Истинска сензация предизвикват нежните женски силуети - радикална алтернатива на мъжкарските костюми, носени от жените след Втората световна война. Кармел Сноу, главен редактор на "Harper's Bazaar" коментира развълнувано: "Това е истинска революция, скъпи Кристиан. Твоите дрехи притежават нова визия!" Така се ражда модната линия New Look. 

"Благодаря на Небесата, че живях в Париж през последните години на Belle Époque"- казва Кристиан Диор през 1957 г.. Историята играе съществена роля в моделите на дизайнера. Той се вдъхновява от силуета на френската императрица Eugenie, фасадата на ателието му е оформена като малкия Трианон във Версай. За да създаде първите шишенца за парфюмите на Диор, неговият приятел Victor Grandpierre стилизира изгледа на "Павилиона на любовта", построен във Версай за Мария-Антоанета през 1778 година. Впрочем, още преди да отвори вратите на своята модна къща, Кристиан Диор възнамерява да представи първия си парфюм, наречен на любимата му сестра Катрин - така се ражда Miss Dior. Забогатявайки през годините, дизайнерът се сдобива с няколко къщи в провинцията. Те задължително имат красиви цветни градини. Последният му дом - Chateau de la Colle Noire - е известен с 50-те си хектара лозя, цветя и жасминова градина. Ароматите на великолепните му градини, особено любимия му цвят на момина сълза,  вдъхновяват създаването на парфюмите Diorissimo (1956 г.), Eau Souvage (1966 г.), Poison ( 1985 г.) и J'adore ( 1999 г.).

Кристиан Диор е обичал да казва:" След жените, цветята са най-божественото създание". От най-ранните си детски години  е бил пленен от цветята и градините. Той е неотлъчно до майка си, която култивира разкошна градина на родния му дом край океана в Гранвил, Нормандия. Всъщност, продажбата на цветя ги спасяват от глада, след като богатият му баща фалира по време на Голямата депресия през 1929 година. 

Кристиан Диор е бил доказан англофил. Още след първата си екскурзия до Острова през 1926 г., той е запленен от Англия. През 1950 г. дизайнерът показва първата си колекция в Savoy Hotel, а 2 години по-сетне по настояване на британски бизнесмени създава линията C.D.Models pret-a-porter за култовия магазин Harrods. Манекенките на легендарния кутюриер правят частно ревю за кралицата-майка и дъщеря й Маргарет ( по-малката сестра на сегашната кралица Елизабет), която облича разкошна бяла рокля на Dior за 21-я си рожден ден. 

Казват, че в света на модата, да бъдеш избран за криейтив-директор на Dior е като да получиш "Оскар" в киното. Дизайнерите за House of Dior са подбирани много внимателно - да бъдат с оригинален почерк и да се вписват в творческия код на традициите на Диор. От 1957 г. House of Dior е ръководена от шестима ключови дизайнери: Ив Сен Лоран, Марк Боън, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Саймънс и Мария Грация Киюри. 

... В изложбата във V&A има една малка черно-бяла снимка - няколко жени четат вестник пред входа на Christian Dior Boutique в Париж: лицата им са нажалени и напрегнати; те току-що са разбрали за смъртта на своя шеф. Кристиан Диор умира внезапно на 52 години от инфаркт на 24 октомври 1957 г., в Монтекатини Терме, Италия. Няколко дни по-късно 3 000 души съпровождат процесията с великия маестро на модата до черквата Saint-Honore d'Eylau. 

През 1957 г. Ориел Мале пише: " Дори хората, които никога не са били в Париж, никога не са си поръчвали дрехи в голяма модна къща, никога не са били на модно ревю, познават магичното име на Диор от парфюмите, ръкавиците, роклите и бижутата, които се продават навсякъде по света".

... Изложбата "Christian Dior: Designer of Dreams" сама по себе си е прозведение на изкуството. Разположена е в няколко зали, като най-впечатляваща е Diorama - игра на светлини, музика и изящните тоалети на най-влиятелния дизайнер на 20 век и неговите приемници в емблематичната House of Dior. Всички билети бяха разпродадени още в първия ден на обявяването й през февруари 2019 г., като по английска традиция, 10 билета се продават всяка сутрин на първите десет посетители в музея "Виктория и Албърт". Изложбата ще бъде закрита на 1 септември 2019 г..

"Дори, когато вече няма никакви тайни, модата ще си остане мистерия", Кристиан Диор 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%