ДЕЦАТА, РОДЕНИ СЪС СЕКЦИО, СА ТРИ ПЪТИ ПО-СКЛОННИ КЪМ РАЗВИТИЕ НА АУТИЗЪМ

Автор: 5 GmediA 13:06, 30 август 2019

Децата, родени със секцио, са по-склонни към развитието на аутизъм, отколкото родените по традиционен път. До такъв извод са стигнали учени на базата на проведени изследвания, информира „Дейли Телеграф”.

Специалисти от Каролинския институт (Медицинската академия в Стокхолм) и техни колеги от университета в Западна Австралия са анализирани повече от 60 изследвания, в които са участвали над 20 милиона жени. Особено внимание учените са обърнали на връзката между начина на раждане на бебето и склонността му към развитие на аутизъм.

Резултатите показали, че децата, родени със секцио, три пъти повече били склонни към развитие на аутизъм. Рискът от поява на синдрома дефицит на внимание и хиперактивност бил с 16,7% по-висок, отколкото при деца, родени по естествен път.

Сред факторите, увеличаващи вероятността за хирургическа намеса при раждането, се нареждат възрастта на майката и рискът от преждевременно раждане. Специалистите смятат, че именно с това донякъде може да бъде обяснен повишеният риск от психически разстройства при децата. Употребата на антибиотици след такава операция също се отразява негативно върху здравето на новороденото.

Аутизмът е нарушено развитие, което се проявява през първите три години от живота на детето. Основните симптоми са свързани със способността на детето да общува с възрастни, да разговаря с други хора и да използва жестове и мимики при общуването си. До момента не е открито никакво лекарство за лечение на аутизъм.

Източник: БГНЕС

Тагнато в: аутизъм , секцио

Последни новини

Общо гласували: 40

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
20 гласували / 50%
Не
20 гласували / 50%
Не ме интересува
0 гласували / 0%