ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ГЕРМАНИЯ СЕ ИЗВИНИ НА ПОЛША ЗА НАШЕСТВИЕТО ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Автор: 5 GmediA 15:25, 1 септември 2019
Източник: БГНЕС архив

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка на Полша за нацистката "тирания", 80 години след началото на Втората световна война, предаде BBC. Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер застанаха рамо до рамо на възпоменателната церемония. Двамата държавни глави я откриха с минута мълчание в 4,40 ч. - часът когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация.

"Прекланям глава пред полските жертви на тиранията в Германия. И моля за прошка", заяви Щайнмайер, говорейки на немски и полски.

Около 6 милиона полски граждани са загинали по време на Втората световна война. След осемдесет години Полша все още настоява за обезщетение от Германия за нанесената смърт и унищожение. Неотдавнашните призиви за компенсации от полския премиер Матеуш Моравецки, чиято управляваща партия "Право и справедливост" беше обвинена в разпалване на националистически настроения, предизвикаха напрежение с Германия.

Основните събития днес се провеждат във Варшава, където е паметникът на незнайния войн. Покани за церемониите получиха страните от НАТО и ЕС, както и други държави, сред които Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна. Липсата на покана към Русия бе осъдена от говорителя на президента Дмитрий Песков, който заяви, че без участието на Русия нито едно мемоарно събитие не може да се счита за пълноценно.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%