"ДОРИАН" ВРЪХЛЕТЯ БАХАМИТЕ. УРАГАНЪТ ВЗЕ И ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА (ОБНОВЕНА)

Автор: 5 GmediA 11:17, 2 септември 2019

Ураганът „Дориан” взе първата си жертва. 7-годишният Лачино Мчинтош се удави, след като семейството му се опита да напусне дома им в Абако – един Бахамските острови. Това съобщава вестник „Мирър”, цитиран от Нова телевизия.

Изданието допълва, че сестрата на момчето е изчезнала. Засега не се съобщават подробности за случилото се. Междувременно кадри, публикувани в социалните медии, показват, че домовете в района са разрушени, а улиците са наводнени.

По-късно стана ясно, че най-малко 1 054 полета бяха отменени в Съединените щати поради приближаването на урагана, според FlightAware, който проследява пътя на полета на граждански самолети.

Според сайта повечето полети са отменени във Флорида. Отбелязва се, че повече от половината отпътувания и пристигания са отменени на летищата във Форт Лодърдейл, Орландо и Палм Бийч.

Ураганът „Дориан“ е причинил "големи щети" на Бахамските острови, заяви Червеният кръст, предупреждавайки, че 13 000 къщи може да са сериозно повредени или разрушени, предаде БГНЕС.

"Все още нямаме пълна картина на случилото се", казва в изявление Суне Булоу, ръководител на Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст (IFRC) и Червения полумесец в Женева.

„Но е ясно, че ураганът „Дориан“ е имал катастрофално действие“, каза той и добави, че „се предвуждат големи потребности от подслон, наред с необходимостта от краткосрочна икономическа подкрепа, както и от чиста вода и здравна помощ“.

Ураганът „Дориан“ атакува Бахамите със свиреп вятър и дъжд в неделя. Чудовищната буря от категория 5 разруши градове и домове, докато се движеше към американския бряг, където стотици хиляди бяха евакуирани.

Нямаше непосредствена информация за пострадали на ниско разположените острови.

IFRC обаче заяви, че до 13 000 къщи може да са силно засегнати.

Организацията също предупреди, че се смята, че широкото наводнение на остров Абако е замърсило кладенци със солена вода.

IFRC заяви, че е отделила 250 000 швейцарски франка (252 000 долара, 230 000 евро) от своя Фонд за спешна помощ при бедствия като отговор на кризата и за предоставяне на помощ за около 500 семейства, нуждаещи се от спешни убежища.

С устойчиви ветрове със скорост от 295 километра в час, „Дориан“ достигна сушата на Абакосовите острови, в северозападната част на Бахамите, като най-силната буря, която някога е удряла карибската верига.

След дни на нервна несигурност около пътя на бурята, югоизточните американски щати Флорида, Джорджия и Южна Каролина наредиха най-накрая жителите на крайбрежието да се евакуират в масово изселване, което засегна стотици хиляди.

Американският Червен кръст изчисли, че около 19 милиона души живеят в райони, които биха могли да бъдат засегнати от бурята, като около 50 000 души във Флорида, Джорджия и Южна Каролина потенциално ще се нуждаят от спешен подслон, в зависимост от пораженията.

IFRC заяви, че стотици доброволци от Червения кръст, превозни средства за спешни случаи и повече от 30 камиона с товари за помощ са мобилизирани, за да помогнат на хората, живеещи по пътя на урагана. 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%