БЕХ ОБЖАЛВА ГЛОБАТА ОТ 77 МЛН. ЛВ., НАЛОЖЕНА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Автор: 5Gmedia , 11:30, 1 март 2019

Българският енергиен холдинг (БЕХ) подаде жалба вчера срещу глобата от 77 млн. евро, която Европейската комисия наложи на него и на дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за монопол върху газопреносната мрежа на страната, съобщиха от пресцентъра на холдинга.

БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Жалбата цели отмяна на Решението на Европейската комисия и на наложената глоба.

Плащането на глобата, в размер на 77 милиона и 68 хиляди евро, наложена на 17 декември, е дължимо в срок от три месеца. В случай на обжалване процедурните правила предвиждат или условно плащане на глобата, която подлежи на възстановяване в случай на успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.

В документа на еврокомисарите изрично се посочва, че "всяко лице или дружество, пострадало от антиконкурентното поведение, описано в това дело, може да предяви иск за обезщетение за вреди пред съдилищата в страните от ЕС".

Решението на Комисията срещу БЕХ предизвика бурни реакции сред опозиция и сред обществото, защото глобата трябва да бъде платена от джоба на данъкоплатците

Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че санкцията няма да се плати с пари на граждани, а пък министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше готова отново да хвърли оставка.

Последни новини

Общо гласували: 67

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
61 гласували / 91.04%
Не
5 гласували / 7.46%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.49%