ПОДУПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ ПОДАВА ОСТАВКА

Автор: 5Gmedia , 12:52, 1 март 2019

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов подаде оставка. Това стана ясно от прессъобщение от БНБ.

Костов е информират Управителния съвет за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата от него длъжност.

Във връзка с това Костов заяви следното:

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли м.г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ). Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“. Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.“

От своя страна Управителният съвет на банката благодари на Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка.

Тагнато в: БНБ

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 66.67%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
2 гласували / 33.33%
Не, може да се заразя
0 гласували / 0%